Yelken

VPLP Design, 46 metrelik Aperio katamaran konseptini tanıttı

0

Fransız deniz mimarlık firması VPLP Design, Aperio adlı 46 metrelik radikal bir katamaran konsepti için tasarımlarını ortaya çıkardı. Alüminyum konsepti, VPLP Design ve Patrick Le Quément arasındaki işbirliğinden doğdu ve hem doğal hem de teknik dünyadan ilham alıyor.

Süperyatın adı, Aperio, Latince’den ‘açığa çıkarmak’ anlamına gelir ve yatın hem seyir halinde olan güçlü bir yelkenli tekne hem de konukların yaşayıp çalışabileceği demirli bir ‘deniz tatil beldesi’ olarak hizmet etme yeteneğine dayanmakta.

Demir atıldığında konsept, yaşam alanını genişletmek için katlanan korkuluklarla yüzen bir adaya dönüşüyor. Kıç güvertenin gizli bir kısmı su seviyesine inerek iki gövde arasında herhangi bir seviyeye erişimi engellemeden Venedik tarzı bir köprü oluşturuyor. Bu sayede teknenin içini açan ve yemek, spor salonu ve su seviyesinde her türlü konfor sunan katlanır bölümleri sayesinde yan güverteler yaratılıyor.

Yatta üst güverte açık ve düzdür ve ilhamını su dünyasından, daha özel olarak kanat benzeri yüzgeçleriyle manta vatozundan alan bir çatı penceresinin altında geniş bir yaşam alanı yaratır. Yatta konaklama, en fazla 10 misafir içindir ve kabinler birbirinden izole olurken, bu merkezi ortak alan aracılığıyla bağlı kalır.

Çift kanatlı yelken direkleri, 258 metrekarelik bir yelken planını uçurur ve geleneksel bir teçhizattan iki kat daha verimlidir. Tamamen otomatik olan Aperio konsepti, minimum mürettebatla seyredilebilir ve kalan mürettebatın teknik tarafa daha az misafir hizmetine odaklanmasına izin verir. Kullanılmadığı zaman, yelkenler akordeon şeklinde aşağı iner.

Aperio konsepti, sessiz seyir için hibrit dizel-elektrikli tahrik sistemi ile güçlendirilecek ve deniz yeşili gövde boyasıyla tamamlanacak. Yatta diğer önemli rakamlar arasında sığ limanlara ve kıyıya yakın sessiz demirleme yerlerine erişim için 18,35 metrelik bir kiriş ve 1,75 metrelik bir draft bulunmaktadır.

Yorumlar

Yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlara da göz atın:

Kategoriye Göz Atın: Yelken