Yelken

81 metrelik yelkenli yat Sea Eagle II şekil almaya başladı

0

Geçen yıl yayınlanan Hollanda’daki Royal Huisman tersanesinde Project 400 ismiyle bilinen 81 metrelik teknenin çevrilme görüntüsü basında çarpıcı bir etki yarattı, teknenin devasa büyüklüğü herkesi şaşkına çevirmişti.

Hassas ve titiz çalışmada ikisi sabit diğer ikisi hareketli mavnalara (gemilere ve yakın kıyılara yük taşıyan, güvertesiz büyük tekneler) monte edilmiş dört vinç kullanıldı. Bir noktada, alüminyum gövdenin yarısı, kıç hala inşaat hangarının içindeyken suyun üzerinde asılıydı.

Dykstra Naval Architects ve Mark Whiteley tarafından tasarlanan üç direkli flybridge yelkenli gelecek yıl Sea Eagle II ismiyle teslim edildiğinde, Royal Huisman için bugüne kadar inşa ettikleri en büyük tekne, suya indirilmiş en büyük alüminyum yelkenli yat ve 1100 gros tonluk büyüklükle dünyanın en büyük yelkenli yatlarından biri olacak.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde bu proje, yelkenli süperyatlar inşa etmeye alışkın olmalarına rağmen Royal Huisman için bile birkaç zorluk yarattı.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, 2004’te teslim edilen önceki amiral gemisi Athena, Sea Eagle II’den cıdavrası olmadan uzunluk olarak biraz daha kısaydı ve boyut, hacim olarak daha küçüktü.

Proje Haziran 2017’de hayata geçirilmeden önce tasarım, mühendislik ve inşaat planlaması için bir yıl harcandı. En başından beri, projenin büyüklüğünün bazı lojistik zorluklar ortaya koyduğu açıktı.

Royal Huisman, ilk olarak büyük projeyi içerecek şekilde ana inşaat alanını genişletmek zorunda kaldı, aynı zamanda yapım sürecinin bütçe ve programa göre sorunsuz ilerlemesini sağlamak için üretim ve yönetim prosedürlerini gözden geçirdi.

Tersane, tüm disiplinleri de içine alarak, aynı anda işlemleri tamamlamaya dayanan bir ürün geliştirme yöntemi olan “eşzamanlı tasarım” olarak bilinen bir konsepti benimsedi. İlgili süreç, bir projenin “kapılar” olarak bilinen karar noktalarıyla ayrılmış farklı aşamalara bölündüğü “aşama kapılarından” oluşmaktadır.

Her iki yöntem de günümüzde havacılık ve uydu endüstrilerinde kaliteyi korurken zaman ve maliyet verimliliğini artırmak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bir diğer üretim gelişimi projede, modüler kızak imalatının benimsenmesi olmuştur. Bu yöntem; mühendislik bileşenlerini tek tek monte etmek yerine, sistemler tak ve çalıştır kurulum için bir çerçeve veya “kızak” içine monte edilmesini sağlar.

Royal Huisman, ısıyla indüklenen deformasyona yol açabilecek plazma kesmeli alüminyum paneller yerine, Alüminyumu CNC tezgahlarında frezeleme yöntemini tercih etti. Bu da üretim ve planlama süreçlerini basitleştirmiştir.

Tasarımın ilk aşamalarında karbon fiber bomlu ve çubuk donatılı alüminyum direkler öngörülmüş, ancak daha sonra ağırlık azaltmak ve performansı artırmak için sahibi daha sonra karbon fiber direkler ve sürekli Carbo-Link donanımı ile değiştirilmiştir.

Dört metre uzunluğundaki dümeni şimdiye kadarki en büyük karbon kompozitten inşa edilmiş ve üzerine etki eden kuvvetleri ölçen sensörler ile donatılmıştır. Sea Eagle II’nin altı metrelik sabit omurgasını kurşunla doldurmak iki hafta sürmüş, bu bilgi bize teknenin büyüklüğü hakkında oldukça somut bir fikir veriyor.

Mark Whiteley’in iç tasarımı zevkli bir şekilde, gösterişsiz ve sulandırılmış odundan yapılmış sürdürülebilir bir doğal malzeme olan meşe ve Alpi cevizine dayanır. Denizyolu güvenliği için ise tekne, tutulacak çok sayıda korkuluk ve trabzana sahip olarak yapılmıştır.

Köprüdeki dümen istasyonlarına ek olarak yükseltilmiş kaptan köşküyle ana güvertede büyük ihtimalle ana süiti bulmayı umduğunuz yerde sizi resmi bir yemek odası, salon karşılıyor. Bu detayla tekne sahibi, alt güvertede bulunan altı konuk kabininden biri olan nispeten mütevazı bir VIP süiti kullanmayı tercih etmiş görünüyor.

Yorumlar

Yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlara da göz atın:

Kategoriye Göz Atın: Yelken