Motoryat

İlk Mazu 82, sahibine teslim edilmek üzere zamanında tamamlandı ve suya indiriliyor

0

Hafif bir karbon kompozitten üretilen Mazu 82, temiz bir profil, geniş güverteler ve büyük gövde pencereleri, olağanüstü performans ve verimliliğin birleşimi.

Ünlü Türk tasarımcı Tanju Özelgin, Mazu 82’nin iç düzenini ve tasarımını yarattı. Tersane ile yakından çalışan Özelgin, cömert hacmi ve büyük gövde pencerelerini optimize ederek ince dokuları, yumuşak renkleri ve hem doğrudan hem de dolaylı ışığı birleştirerek sade bir şıklık ve coşku yarattı.

Sonuç olarak, tersanenin kurucusu Halit Yukay tarafından şirket içinde tasarlanan Mazu 82’nin sınırlı dış tasarımını mükemmel bir şekilde tamamlayan bir iç tasarım: “İç ve dış mekan asla iki farklı yön olarak tanımlanmamalı, ancak bir bütün diğerinin uzantısıdır” diyor Yukay. “Her ikisi de tutarlı bir birlik yaratmalı ve tasarımcının amaçladığı ana ruh hali ve duyguları yansıtmalıdır.”

Tanju Özelgin, biçim, sembol ve materyalin ince ve soyut kullanımlarıyla tasarımda anlam aktarma yeteneği ile ünlü bir tasarımcıdır. Çağdaş ve soyut olan, ancak insan doğasının ve çevrenin temellerinin derinden farkında olan farklı tarzı ile tanınmaktadır. Aynı imza, yeni Mazu 82’deki iç tasarımı farklı kılıyor.

“Yat iç mekanlarıyla ilgili en büyük zorluk, alanın hiç durmadan ve sürekli su ile çevrelenmesidir” diyor, kara tabanlı mimariye daha uygun bir iç ortam yaratmayı amaçlayan Türk tasarımcı. “Bu özellik, hangi malzemelerin kullanılacağına, her bir mobilya parçasının ağırlığına ve ölçeğine ve mobilyaların güvertelere mi yoksa yerleşik mi olduğuna karar verirsiniz.” Diyor.

Tanju Özelgin yaptığı açıklamada ayrıca; “Bu, yatın tasarım aşamasında kilit yönlerimizden biriydi: evinizle birlikte gelen tüm aşinalık ve rahatlıkla kendi evinizde gibi hissedeceğiniz bir alan yaratmak.”

Yapay aydınlatma, doğal aydınlatma kadar önemlidir ve hem işlevsel hem de atmosferik olmalıdır. Bu nedenle Mazu 82 için ısmarlama bir aydınlatma sistemi geliştirildi. “Aydınlatma, tasarımcının mekanın tasarımını daha da geliştiren bir atmosfer ve ruh hali yaratması için önemli bir araçtır” “Tasarımcının ifade etmek istediği duyguların bir uzantısı ve her zaman genel tasarımın bir yansıması olarak görülmeli.”diyor Özelgin.

Tüm yat tasarımcıları ve inşaatçıları için büyük bir zorluk, iç mekana mümkün olduğunca doğal ışık çekmektir. Bu bağlamda Mazu 82, gövdede çok büyük güverte pencereleri ve şerit camlara sahiptir. Özellikle, İtalya’da OPAC tarafından özel olarak üretilen sürgülü açılır tavan ve ultra net lamine ve temperli camın 9 metrekarelik ön camı, iç mekanda havadar bir his yaratıyor.

Şık ama sıcak ve davetkar bir his yaratmak için, duvarlar metalik kaplamalar ve gri dokulu ve lekeli tik panellerle süslenirken, özellikle Mazu tarafından inşa edilen mobilyalar için ceviz ve deri kullanılmıştır. Tekstiller ve halılar, bronz temperli camdan yapılmış kapılar ve aynı bronz renk tonunda ince film bırakma (PVD) teknikleri kullanılarak işlenmiş paslanmaz çelik donanım gibi tekne için özel olarak tasarlanmıştır.

“Seçilen malzemeler mümkün olduğunca hafif ve dokular sıcaklık dokunuşu ile ferahlık hissi veriyor” diyor Özelgin.

Yat, son teknoloji ses sistemi (dış mekan için JL Audio ve iç mekan için Dali) ile donatılmıştır, bu da gürültü sönümlemeye çok dikkat edildiğini gösterir. Deri ve Alcantara kaplamaları ve döşemeleri, istenmeyen sesleri engellemeye yardımcı oluyor. Islak yüzeyler yumuşak deri benzeri bir yüzeye sahip özel bir sentetik malzemeden yapılırken, banyo muslukları ve aksesuarları lüks donanım markası Gessi’ye ait. Üst düzey mutfak ekipmanı ise Gaggenau tarafından sağlanmış.

Yorumlar

Yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlara da göz atın:

Kategoriye Göz Atın: Motoryat